24o  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΙΛΙΟΥ   

  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Σκοπός του σχολείου είναι η ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη των πνευματικών, σωματικών και ψυχικών δυνάμεων των μαθητών. Η δημιουργία ισορροπημένων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν και δυσκολίες. Οι κανόνες έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως μια κοινότητα αγωγής. Κοινός στόχος όλων των μετεχόντων στην σχολική κοινότητα είναι όχι μόνο η πρόοδος των μαθητών, αλλά κι η υιοθέτηση σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες, η περιβαλλοντική συνείδηση, η αγωγή υγείας κ.λπ. Στο κείμενο που ακολουθεί αναφέρονται μερικοί από αυτούς τους κανόνες.

  • Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.
  • Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος – ιδίως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκδρομές κ.ά.).
  • Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά.).
  • Σε περίπτωση ασθενείας κατά την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο, μετά από απουσία τριών (3) ημερών, χρειάζεται ιατρική βεβαίωση.

·         Αν ο μαθητής για  κάποιο λόγο  πρέπει να αποχωρήσει νωρίτερα από τη λήξη των μαθημάτων πρέπει να υπογράψει σχετική δήλωση για πρόωρη αποχώρηση αυτός που θα παραλάβει το μαθητή.

·         Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8.00 από την είσοδο του σχολείου.

·         Το κουδούνι χτυπάει 8:15 το πρωί.

·         Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής καθυστερήσει έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα του κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου.

·         Οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί, αφού βεβαιωθούν ότι εισήλθαν  στο προαύλιο και  αποχωρούν.

·         Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.

·         Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.

·         Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο, και μόνο αν χρειάζεται να πάνε στο κυλικείο ή στην τουαλέτα μπαίνουν στο κτίριο. Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.

·         Οι μαθητές παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται στο προαύλιο.

·         Οι κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το δάσκαλο της τάξης. Εκείνος ορίζει ημερομηνία κι ώρα τακτικής συνάντησης κι επικοινωνίας. Σε περίπτωση ανάγκης ο γονέας ή κηδεμόνας μπορεί να επισκεφτεί τον εκπαιδευτικό ή τη διευθύντρια του σχολείου  αφού πρώτα  ενημερώσει τηλεφωνικά για την επίσκεψή του.

·         Οι γονείς και κηδεμόνες διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου ή στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του σχολείου) κι ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.

·         Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στο δάσκαλο της τάξης και στο διευθυντή κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή. Το προσωπικό και η διεύθυνση του σχολείου θα βοηθήσουν με τον προσφορότερο τρόπο.

·         Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το δάσκαλο της τάξης ή τη διευθύντρια του σχολείου οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.

·         Γενικότερα κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια.

·         Σε περίπτωση απουσίας μαθητή είναι καλό να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο, όπως επίσης και το σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης ή επαναλαμβανόμενης απουσίας.  Οπωσδήποτε είναι απαραίτητο να ενημερώνει ο κηδεμόνας το σχολείο αν ο μαθητής προσβληθεί από μεταδοτική ασθένεια και δε φέρνει το μαθητή σχολείο μέχρι να γίνει απόλυτα καλά. Το τηλέφωνο του σχολείου 2102614372  είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι έχουν τα  σωστά τηλέφωνά σας.

·         Σε περίπτωση που οι γονείς κάποιου μαθητή είναι διαζευγμένοι ή σε διάσταση θα πρέπει το σχολείο να ενημερωθεί για την κηδεμονία. Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε καλό κλίμα συνεργασίας σχολείου οικογένειας.

·         Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας και οι μαθητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μη δημιουργούν ζημιές και καταστρέφουν το κτίριο. Όταν μαθητής προκαλέσει φθορά στο κτίριο οφείλει ο κηδεμόνας του να την αποκαταστήσει.

 
   

·         Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.

·         Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων, με βάση σχετική νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν επιτρέπεται για τους μαθητές ούτε στο χώρο του σχολείου ούτε και στις εκδρομές. Επίσης δεν επιτρέπονται ηλεκτρονικά παιχνίδια ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Κάθε κινητό που εντοπίζεται θα παρακρατείται από τη Διεύθυνση και θα παραδίδεται στον κηδεμόνα του μαθητή. Αν κάποιος κηδεμόνας θέλει να επικοινωνήσει με το μαθητή μπορεί να το κάνει τηλεφωνώντας στο σχολείο. 

 

Διαβάστε περισσότερα: https://24dim-iliou.webnode.com/%ce%bd%ce%ad%ce%b1/

 

 

 

 

24Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ                                      ΙΛΙΟΝ 3/11/2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας,

σας   ενημερώνουμε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 6/11/2017 στο σχολείο μας θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  1.           Πρωτάθλημα σκάκι.  Οι μαθητές που θέλουν κάθε Τρίτη στα δύο πρώτα διαλείμματα θα παίζουν σκάκι σε πρώτη φάση κατά τάξεις και σε δεύτερη φάση οι επιμέρους νικητές θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα διοργανώνει η κ.Κύτρου Καλλιόπη και διαιτητές  θα είναι εκτός από την κ. Κύτρουι ο κ. Παπακωνσταντίνου Στέφανος και ο μαθητής της ΣΤ1 Κατσιάλος Σπύρος.Με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος θα απονεμηθούν στις νικήτριες ομάδες κύπελλα και στους μαθητές αναμνηστικά μετάλλια.                                                                                                                                           
  2. Διοργανώνεται ένας μαθητικός διαγωνισμός με υπεύθυνη τη διευθύντρια Μαρκουΐζου Κατερίνα και οι όροι του είναι οι εξής:κάθε 15 ημέρες θα ανακοινώνονται  σε ένα χώρο που θα δημιουργήσουμε τα θέματα του διαγωνισμού που θα είναι διαφορετικά για τις μικρές τάξεις και διαφορετικά για τις μεγάλες τάξειςαπό όλους τους γνωστικούς χώρους. [π.χ να λύσουν κάποιο πρόβλημα η να γράψουν  μια εργασία  ή να γράψουν  ένα ποίημα ή να κάνουν μια ζωγραφιά ή πληροφορία]                

                              Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό είναι εθελοντική.

             Οι  μαθητές που θέλουν να συμμετέχουν θα ρίχνουν τις απαντήσεις τους σε ένα κουτί που θα βρίσκεται  μπροστά στον πίνακα ανακοινώσεων του           διαγωνισμού γράφοντας το όνομα και το τμήμα τους.Κάθε 15 ημέρες θα βραβεύετεται ένας μαθητής από κάθε τμήμα.Στο τέλος της χρονάς όποιος μαθητής θα έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα βραβεία θα πάρει δώρο ένα παιχνίδι. 

  1. Οργανώνουμε δανειστική βιβλιοθήκη για τους μαθητές μας. Υπεύθυνες για τη  λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης θα είναι η διευθύντρια του σχολείου και η κ. Μίνα Σερέτη καθηγήτρια Αγγλικών. Οι μαθητές θα δανείζονται βιβλία την ημέρα που θα ορίσουμε  θα καταγράφονται και θα το επιστρέφουν σε 15 μέρες. Αν δεν επιστραφεί το προηγούμενο δεν θα έχουν δικαίωμα να δανειστούν άλλο βιβλίο. Στο τέλος του έτους όποιος μαθητής έχει διαβάσει τα περισσότερα βιβλία θα πάρει έπαινο και δώρο.

 

Η συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις του σχολείου ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, την αγάπη τους για το σχολείο αφού αυτό δεν είναι μόνο μάθημα και διαγωνίσματα  και την ευγενή άμιλλα.

 

     Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ